Letošnje šolsko leto je tako zaznamovala posebna izkušnja za dijake in učitelje, ki nam je približala ustvarjalni proces oblikovanja uporabnih predmetov in združila področje likovnega in tehnike, torej levo in desno možgansko polovico. Na povabilo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v Ljubljani smo se priključili projektu Zavzetje gozdov. Sodelovali smo s priznano francosko oblikovalko Matali Crasset, ki se lahko pohvali z vrsto uspešnih projektov po vsem svetu, nekaj njenih izdelkov pa lahko najdemo celo v ponudbi trgovske verige Ikea. Umetnica, ki ideje za svoje oblikovalske kreacije črpa iz lokalnega okolja in v proces načrtovanja in izdelave vedno vključuje končne uporabnike, želi s svojim delom prispevati k dvigovanju kvalitete sobivanja, ne le v konkretno materialnem smislu, ampak tudi z vidika negovanja odnosov: povezanosti, strpnosti in empatije ljudi, ki si delijo isti življenjski prostor.

Za potrebe predstavitve projekta Zavzetje gozdov je oblikovalka načrtovala poseben prostor za druženje, ki povzema pradavno obliko druženja ob ognju. Na lesenih panojih s klopmi, ki so uokvirili notranjost v intimni prostor človeške interakcije, so bile predstavljene vse aktivnosti, ki so se odvijale na Kočevskem. Sodobno ‘ognjišče’ so nato izdelali naši dijaki, ki se na naši šoli izobražujejo v programu mizar.

Oblikovalka je kar nekajkrat obiskala Kočevje in se z dijaki, tako mizarji kot gimnazijci, pogovarjala o njihovem doživljanju prostora, v katerem odraščajo. Zanje je izvedla tudi dvodnevne delavnice, na katerih so se preizkusili v vlogi oblikovalk in oblikovalcev. Na podlagi intenzivnega pogovora so izdelali skice in opise za klopi, ki svoji primarni pridružujejo še posebno funkcijo, npr. gledanje zvezd, plezanje, kuhanje, muziciranje in celo poljubljanje.

Plodno sodelovanje je bilo v okviru Zavzetja gozdov predstavljeno na najstarejšem bienalu oblikovanja na svetu, ljubljanskem BIO 25, končni izdelki so bili razstavljeni v Muzeju arhitekture in oblikovanja na Fužinskem gradu.